5 asiaa, jotka uuden opiskelijan tulee ottaa huomioon talouden hallinnassa

Opiskelujen aloittaminen mullistaa elämän monin tavoin.

Opiskelupaikan saaminen merkitsee usein uuden alkua nuoren elämässä. Edessä on ehkä muutto ensimmäiseen omaan asuntoon, mahdollisesti jopa uuteen kaupunkiin.

Tämä tuo elämään aivan uudenlaista vapautta – mutta myös vastuuta ja aikuistumista. Monelle nuorelle opintojen aloittaminen ja omilleen muutto tarkoittaa sitä, että ensimmäistä kertaa elämässä täytyy ottaa vastuu esimerkiksi omista raha-asioista.

Vuokra ja muut laskut tulee hoitaa ajallaan, minkä lisäksi rahaa pitäisi jäädä myös ruokaan ja muihin menoihin. Nämä viisi vinkkiä muodostavat hyvän perustan itsenäistyvän nuoren taloudenhallintaan – mutta toimivat samalla hyvänä muistutuksena meille kaikille.

1. Keskitä laskujen maksaminen

Elämme murroksessa, jossa lähes kaikki palvelut ovat siirtymässä enemmän tai vähemmän sähköiseen muotoon ja mobiiliin. Laskujen maksamisen suhteen muutos on ollut melko hidas, ja edelleen monilla suomalaisilla osa laskuista tulee paperisina, osa sähköpostiin, osa verkkopankkiin.

Tässä sekamelskassa voi välillä olla vaikeuksia pysyä perillä kaikista laskuista ja muistaa, mitkä on maksettu. Etenkin nuoret ovat kuitenkin omaksuneet talouteen liittyvien mobiilisovellusten hyödyt.

Clark tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden siirtää kaikki laskut yhteen paikkaan ja hallinnoida niitä kätevästi omalla älypuhelimella. Rekisteröidyttyäsi Clarkiin voit kaikki laskut yhteen väylään valtuuttamalla reitityksen tai vastaanottaa sähköpostilaskut sovellukseen käyttämällä henkilökohtaista laskutusosoitettasi.

2. Maksa aina ajallaan

Omilleen muuttaminen tarkoittaa myös sitä, että on osattava laittaa asiat tärkeysjärjestykseen ja ajatella tekojensa seurauksia. Valitettavasti ne tärkeimmät velvollisuudet elämässä eivät ole aina mieluisimpia.

Jotta taloutesi pysyisi tasapainossa jatkossakin ja välttyisit ongelmilta, kuten pahimmassa tapauksessa maksuhäiriömerkinnöiltä, muista aina maksaa laskut ajoissa. Varmista myös, että rahasi riittävät välttämättömiin menoihin, kuten asumiseen, ruokaan, lääkkeisiin ja mahdollisiin osamaksuihin tai luottoihin, ennen kuin käytät niitä mihinkään ylimääräiseen.

Clarkin käyttäjänä laskujen maksamisen unohtaminen on käytännössä mahdotonta. Sovellus muistuttaa avoinna olevista laskuista ja lähestyvistä eräpäivistä automaattisesti. Laskujen maksaminen sujuu muutamassa sekunnissa, parilla puhelimen pyyhkäisyllä.

3. Seuraa kulutustasi

Opiskeluaikana rahat ovat usein tiukalla, mutta vähälläkin on mahdollista tulla toimeen. Avainasemassa on kyky tunnistaa niin sanotut turhat menot ja oppia säästämään karsimalla niitä.

Yksi yllättävä menoerä, jota harva tulee ajatelleeksi, ovat paperilaskuista koituvat lisämaksut. Monet yritykset, kuten puhelinoperaattorit, laskuttavat muutaman euron palkkion paperilaskusta. Miksi siis maksaisit turhasta joka kuukausi, kun pääset helpommalla siirtämällä laskusi Clarkiin?

4. Osta harkiten ja tienaa samalla

Uusien hankintojen äärellä on aina hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, tarvitseeko sitä todella – ja voisiko sen saada jostain edullisemmin.

Kun rekisteröidyt Clarkin käyttäjäksi, pääset hyödyntämään sovelluksen ainutlaatuista bonusjärjestelmää. Henkilökohtaiselle bonustilillesi kertyy pisteitä aina, kun teet ostoksia Clarkin kanssa yhteistyötä tekevissä verkkokaupoissa. Saat myös laskujen maksamisesta 0,3% bonusta jokaisen laskun loppusummasta.

Bonuspisteet voi milloin tahansa muuttaa rahaksi ja siirtää suoraan omalle tilille. Ostosten lisäksi tilille kertyy bonusta jokaisesta vastaanottamastasi laskusta – yksi syy lisää siis keskittää kaikki laskut Clarkiin.

5. Nauti vapaudesta

Kun koko taloudenhallintasi on keskitetty Clarkiin, sinulta ei kulu turhaa aikaa raha-asioiden miettimiseen ja murehtimiseen. Sovellus muistuttaa sinua kyllä, kun jotain muistettavaa on.

Opiskeluaika on ainutlaatuinen jakso elämässä, josta kannattaa muistaa myös nauttia – ilman rahahuolia.

Iltalehden juttuun pääset tästä linkistä…