Tiedätkö oikeutesi, kun kuitit hukassa ja tuote viallinen?

 1. Maksusta saatava kuitti

Vuoden 2014 alusta lähtien yritysten on aina tarjottava asiakkaalle kuitti tämän ostamasta tuotteesta tai palvelusta.Yrittäjän velvollisuus tarjota kuitti koskee käteisellä rahalla ja maksukorteilla tehtyjä ostoksia kaikilla toimialoilla. Velvollisuus ei koske ulkona tapahtuvaa tori- ja markkinamyyntiä.
Tärkeät kuitit ja dokumentit voi tallentaa Mobifyhin. Ota kuva kuitista ja tallenna se, näin se pysyy aina tallessa sähköisessä arkistossa.

2. Ilman kuittiakin voi valittaa

Valitusoikeus ei ole sidoksissa kuittiin. Jos tuotteessa on virhe, siitä voi valittaa ilman kuittiakin. Kuluttaja voi osoittaa tuotteen ostopaikan tai -ajan ilman kuittiakin. Esimerkiksi maksukorttitosite, tiliote tai liikkeen tarra tuotteen pakkauksessa voivat todentaa ostopaikan ja -ajan. Joskus tarvittavien tietojen osoittamiseen riittää se, että tuote kuuluu liikkeen myyntivalikoimaan ja voidaan muutenkin kohtuudella ajatella tuotteen ostetun kyseisestä liikkeestä.

3. Osto- tai takuukuitin katoava teksti

Jos osto- tai takuukuitin materiaalina on lämpöpaperi, teksti voi hävitä ennen kuin takuuaika on päättynyt. Ostajan pyynnöstä tiedot takuusta on annettava kirjallisesti tai sähköisesti niin, että tieto mm. takuunantajasta ja takuun voimassaoloajasta säilyy ostajan saatavilla.
Joskus myymälässä kysytään haluatko kuitin sähköpostiin. Voit pyytää sen toimitettavaksi suoraan Mobifyhin, käyttäjätunnuksesi on oman digitaalisen postilaatikkosi osoite. 

4. Kuittien säilytysaika

Kuitilla tai tiliotteella voi osoittaa maksun, jos yritys jostain syystä laskuttaa jo maksetusta hankinnasta. Ainakin suurimmista ostoksista kannattaa säilyttää kuitit ja tiliotteet kolmen vuoden ajan.
Luottokorttiostojen kuitteja kannattaa säilyttää siihen saakka, kunnes luottoyhtiö on laskuttanut ostoksen ja edelleen vielä kolmen vuoden ajan. Ulkomaanostoista kuitit on erityisesti syytä säilyttää. Veroviranomaiset vaativat, että veroilmoituksen kuitit pitää säilyttää kuusi vuotta verovuoden päättymisen jälkeen.
Suosittelemme, että tallennat verokuitit omaan kansioon Mobifyssa. Näin pystyt ne helposti verottajalle toimittamaan tarpeentullen.

Olemme kehittäneet haalistumattoman musteen

Toisinaan on toivotonta etsiä vanhoja takuukuitteja – ja kun viimein löydät oikean tositteen, on siitä jo muste haalistunut. Mobify tarjoaa mainion paikan tallentaa kaikki sinulle tärkeät dokumentit, jolloin ne kulkevat aina mukanasi.

Mobifyhin voi lisätä ja hallinnoida haluamiasi kansioita sekä dokumentteja täysin vapaasti. Halutessasi voit myös tilata dokumentit suoraan Mobifyhin. Siellä dokumentit säilyvät varmassa tallessa, eikä se pahuksen mustekaan pääse haalistumaan. Voit kysyä lisää halutessasi asiakaspalvelu@mobify.fi.